צו פתיחת הליכים
צו פתיחת הליכים הוא בעצם צעד ראשון המסמן כניסתו של החייב להליך חדלות פירעון. עם מתן צו פתיחת ההליכים נכנסת לתוקף תקופת ביניים, עד למתן "צו שיקום כלכלי" המסדיר את המשך ההליך.
בתקופה זו חלות על החייב הגבלות שונות (שיפורטו בהמשך) במטרה להבטיח ניהול תקין של החייב בהליך חדלות פירעון, והנאמן עורך בדיקה מעמיקה של מצבו הכלכלי ושל הנסיבות שהובילו למצב חדלות הפירעון.
הגבלות על יציאה מהארץ בהליך חדלות פירעון
אחת ההגבלות המרכזיות שמוטלות על יחיד עם צו פתיחת הליכים היא איסור עיכוב יציאה מהארץ. הגבלה זו מונעת מהיחיד לעזוב את המדינה ללא אישור מיוחד מבית המשפט. המטרה היא למנוע מהיחיד להימלט מהתחייבויותיו כלפי הנושים ולהבטיח נוכחותו במסגרת הליכים משפטיים.
יחד עם זאת, במקרים מסוימים ניתן להגיש בקשה מיוחדת לממונה על מנת לבקש אישור יציאה מהארץ, במקרה זה החייב ככל הנראה יצטרך להמציא ערבים ובטוחות שונות לממונה על הליכי חדלות הפירעון, על מנת להבטיח כי היחיד ישוב לישראל בבטחה.
הגבלות על ניהול חשבונות בנק
צו פתיחת הליכים כולל הגבלות על השימוש בחשבונות בנק וכלי תשלום כמו שקים וכרטיסי אשראי, כדי למנוע ניהול פיננסי לא אחראי שעלול לפגוע בנושים. כרטיסי האשראי של היחיד בדרך כלל נחסמים, והיחיד אינו רשאי לבצע עסקאות בכרטיסי אשראי קיימים.
במקרים מסוימים, ייתכן ויינתן ליחיד כרטיס חיוב מיידי (דביט) תחת הגבלות מחמירות.
הגבלות על שימוש בשקים בהליך חדלות פירעון
השימוש בשקים מוגבל ביותר, כאשר ברוב המקרים היחיד אינו רשאי להנפיק שקים חדשים או להשתמש בשקים קיימים ללא אישור מהממונה על חדלות פירעון. מטרת הגבלות אלו היא למנוע ניצול לרעה של מערכת הבנקאות ולסייע בפירעון החובות. בנוסף, עם מתן צו פתיחת הליכים יוכרז החייב כחייב מוגבל בבנק ישראל.
איסור על התחייבויות חדשות
במסגרת צו פתיחת הליכים, היחיד מנוע מלקחת על עצמו התחייבויות כלכליות חדשות או לבצע פעולות משפטיות בנכסיו ללא אישור בית המשפט או הממונה על חדלות פירעון. המטרה היא להבטיח שהיחיד לא יסבך את מצבו הכלכלי ולא יפגע בנושים.
פירעון חובות של החייב במסגרת הליך מאוחד
עם מתן הצו, מרבית נכסיו של החייב שלא מוגנים (המכונים "קופת הנשייה") ישמשו לצורך פירעון חובותיו מהעבר ולהוצאות הכרוכות בהליכי חדלות הפירעון עצמם. כלומר, החייב מאבד למעשה את השליטה בנכסיו, והם מופנים כולם להסדרת חובותיו הקודמים.
הקפאת הליכים והגבלות
יחד לא הכול שחור בהליך חדלות פירעון עם מתן הצו פתיחת הליכים מוקפאים מרבית הליכים המשפטיים המתנהלים נגד החייב (כגון תביעות או הוצאה לפועל), וכן מבוטלות הגבלות שונות שהוטלו עליו במסגרת הליכי גבייה קודמים (כגון עיקולים).
בנוסף החל ממועד הצו, לא ניתן יהיה לאסור את החייב בשל אי תשלום קנסות שהוטלו עליו בעבר. זאת, כדי למנוע פגיעה בחייב ובאפשרות שיקומו הכלכלי.
*** המידע המופיע במאמר זה הינו למטרות כלליות בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי. אין להסתמך או לפעול על סמך המידע המופיע במאמר זה, ויש לקבל ייעוץ משפטי נפרד ואישי לפני נקיטת כל צעד משפטי או אחר. המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ מאת עורך דין המוסמך לעסוק בתחום ואין המחבר או המפרסם אחראים או ערבים לתוצאות השימוש במידע המופיע בו.
Comments